25


26/06/2018

Новини от Булграм ЕООД

Как да се грижим правилно за батерията на своя смартфон?

Знаете ли как да поддържате батерията на смартфона си „здрава“?

Знаете ли как да поддържате батерията на смартфона си „здрава“? Твърде вероятно е вашите навици за  зареждане всъщност да са ускорили нейната смърт. Когато става въпрос за живота на батерията, има някои правила за това какво можете и какво не можете да правите със своя смартфон. Ако искате да отложите смяната на батерията на телефона си и да се научите как правилно да се грижите за нея, тази статия е точно за вас.
 
Съвет №1: Не зареждайте телефона си през нощта.

Всички сме свикнали вечер, преди лягане да включваме нашите мобилни устройства да се зареждат, но се оказва че това може да нанесе значителна вреда на батерията, тъй като така телефона остава в контакта много след като батерията е достигнала 100% (така устройството консумира и много повече ток. Според данни от експеримент, свързан с проучване на Дейвид Маккейн, учен от Кеймбридж, зарядно без телефон включено в контакт харчи 0.26 вата. Когато към зарядното устройство е свързан телефон или таблет, консумацията достига около 3.7 вата, а консумацията на електроенергия, когато телефонът е пълен, а все още свързан към зарядното устройство, се движи около 2.3 вата.) Независимо от факта, че повечето зарядни устройства притежават функцията да ограничават зареждането след достигане на пълния капацитет, е препоръчително да не се държи устройството включено в мрежата дълго време. Това излага батерията на високо напрежение, което износва химическите вещества в нея. Battery University правят интересно сравнение между батерията и човека: "Когато батерията е заредена напълно, изключете зарядното. Това е като почивка след силова тренировка. И вие ще се чувствате много зле, ако работите в залата по няколко часа“. 

Съвет №2: По-често и за по-кратко 

Специалистите в областа на мобилните устройства казват, че е по-полезно да зареждаме батерията на мобилното си устройство по-често и за по-кратко време. Включвайте устройството си в контакта за  няколко минути, когато и където можете. Експертите от Battery University са категорични, че тези частични зареждания не причиняват никаква вреда за батерията, точно обратното. По-добре да зареждате батерията си всеки ден, отколкото да я зареждате от нула до 100% от време на време.

Съвет №3: Не разреждайте напълно батерията си 

Често ни се казва, че трябва напълно да изтощим батерията, преди да я заредим отново, но повечето експерти съветват да започнем да зареждаме телефона си преди да получим първото известие, че батерията е изтощена. Това означава да не оставяте устройството си да се изключи само поради липса на заряд, а по възможност да изключвате ръчно телефона си преди достигането на 0% ниво на батерията, с което да избегнете принудителното му автоматично изключване. Не чакайте енергията в устройството да се изчерпи напълно, за да го включите да се зарежда. Tова води до изхабяване на батерията и скъсяването на нейния живот. 

Според специалистите батерията ви ще има по-дълъг живот, ако успявате да поддържате нивото ѝ на заряд между 65% и 75% през по-голямата част от времето. Разбира се, невъзможно е човек да пази телефона си постоянно на тези равнища, затова експертите предлагат и друг, по възможен вариант и съветват зарядът да се поддържа на нива между 45% и 75% (този диапазон е далеч по-постижим).

Съвет №4: Никога не зареждайте до 100% 

Особено пък от ниски нива на заряд. Запълването на батерията от 25% до 100% всъщност ще намали капацитета ѝ и ще скъси нейния живот, твърдят от Cadex. Според тях дори всяко зареждане до максимум е лоша идея, защото води до високо напрежение, а то натоварва батерията и я износва в дългосрочен план. 

Съвет №5: Телефонът ви може да е машина, но и той има нужда от почивка от време на време.

Повечето хора използват телефоните си постоянно, те са се превърнали в техен джобен компютър. Това обаче не е добра идея. За да се максимизира животът на батерията, би трябвало да изключвате телефона си от време на време, особено когато си лягате вечер. Според експертите на Apple минимумът е веднъж в седмицата, за да бъде съхранен животът на батерията. Изключването на телефона е важно и за устройствата с операционна система Android. Рестартирането помага за възстановяване на живота на батерията.

Съвет №6: Пазете своето мобилно устройство от нагряване/прегряване

Едно от слабите места на смартфоните е непоносимостта към топлина и без значение дали е включен или не батерията му може да бъде „изпържена“. Каквито и да са причините смартфонът ви да се нагрее (излагане на слънце, оставили сте го до готварската печка или не сте го оставили да си почине с часове), това в еднаква степен вреди на батерията. Литиево-йонните батерии не реагират добре на повишаването на температурата и ако телефонът ви е с плътен кейс наример, който не позволява добър топлообмен, температурата на батерията ще се повиши. Това води до оксидация на клетките ѝ, а оттам съответно и до по-кратък живот. Батерията се чувства най-комфортно при температура от 00С, тогава тя е склонна да загуби едва 6% от капацитета си в рамките на една година. За сметка на това, когато губи от капацитета си поради висока температура или нагряване, загубите достигат до 20-35%. 

Използването на някои конкретни или голям брой софтуерни приложения едновременно също може да доведе до прегряване, без това непременно да се дължи на производствен дефект. Честото прегряване може и да е признак, че е необходима смяна на батерията. Ако Вашето мобилно устройство прегрее, то ще ви покаже предупреждение на екрана и ще се изключи автоматично. Прегряването може да доведе до трайно увреждане на апарата, затова дръжте устройството далеч от пряка слънчева светлина и помещения, в които температурите са високи.

Съвен №7: Избягвайте безжично зареждане

Безжичното зареждане е изключително удобно, ако телефонът ви поддържа тази функция, но тя има и своите недостатъци.  Повечето индуктивни зарядни губят енергия, генерирайки топлина, а топлината е убиец на батерията. Именно поради тази причина най-добрият и безопасен начин за зареждане на смартфона е да го включите към електрическата мрежа. Използването на режима за бързо зареждане на батериите, въпреки че има своите предимства също не е препоръчително, тъй като този тип зареждане също “стресира” батерията.


Живота на батерията си ще съхраните като:

  • Намалите яркостта на екрана 
  • Скъсите остатъчното осветяване на дисплея 
  • Не използвайте множество приложения едновременно 
  • Ограничете автоматичните ъпдейти и нотификации 
  • Изключвайте Bluetooth, когато не го ползвате 
  • Изключвайте Wi-Fi мрежата, когато не е необходима
  • Ограничете употребата на GPS и локационни услуги

И така, нека обобщим основните правила: не оставяйте батерията на горещи или студени места, тъй като това може да влоши качеството на работата й. За да запазите батерията в добро състояние я дръжте заредена на повече от 50%, пазете апарата от топлина (например на таблото на колата през лятото) и избягвайте безжичното зареждане. Не чакайте устройството да се разреди напълно, кратките зареждания са по-добри, отколкото пълното изтощаване и презареждане от 0 на 100%. Най-удачно е да държите батерията заредена между 45% и 75% през цялото време. Не оставяйте устройството да се зарежда цяла нощ. 

Спазвайки горепосочените съвети, ще имате възможност да удължите живота и подобрите значително издръжливостта на вашата батерия, а няколкото часа в плюс с любимия ви таблет или смартфон винаги са от полза.