25


19/07/2018

Новини от Булграм ЕООД

Опасностите, които дебнат нашият телефон през лятото

Полезни съвети и насоки как да подържате телефона си и да избегнете нежелани инциденти през лятото

С настъпването на лятото и сезонът на отпуските, идва време за плаж, море, басейн и забавления на открито. Освен, че носи много приятни и положителни емоции този сезон е  предпоставка за появата на  редица проблеми и опасности за нашия телефон. Като започнем от прегряване в резултат на жаркото слънце, минем през морският пясък и стигнем до запотен дисплей. За това в тази статия ще ви дадем няколко полезни съвета и насоки как да подържате телефона си и да избегнете нежелани инциденти.


1.Прегряване

Ние може и да се радваме на високите градуси и силното слънце през лятото, но това определено не важи за нашите телефони. Едно от слабите места на смартфоните е непоносимостта към висока температура. Ако вашето мобилно устройство прегрее, то ще ви покаже предупреждение на екрана и ще се изключи автоматично. Желателно е обаче да не допускаме да се стига дотам, тъй като прегряването може да доведе до трайно увреждане на апарата. Дръжте телефона си далече от пряка слънчева светлина, както и от помещения, в които температурите са високи. Ако забележите, че смартфонът ви прегрява често, това може да е сигнал, че проблемът е в батерията му и е добре да потърсите професионално мнение в оторизиран сервиз.


2. Изпотен дисплей и проникване на влага в телефона и по обектива на камерата

Когато телефонът ви е изкарал цял ден на плажа с вас или пък е бил в джоба ви по време на тренировка то съществува вероятност дисплея му да се е ‘изпотил‘. Телефоните, рекламирани като водоустойчиви, не са непременно водонепромокаеми. Освен това през лятото много от нас са склонни да „плуват“ с телефоните си. Често взимаме устройството си с нас в морето, басейна, сауната или дори го чистим от пясъка под водна струя. Това е изключително рисковано и опасно за устройството дори ако то има степен на защита срещу проникване на течност. Важно е да се отбележи, че водоустойчивостта на телефона се отнася за чиста вода, а не за течности като морска или хлорирана вода, алкохол, плодови сокове и други. Повече детайли за степените на защита от влага вижте тук.   За да защитите телефона си от проникване на влага или вода преди да се отправите към плажа или басейна се оборудвайте с водоустойчив калъф. Възможно е да тествате водоустойчивостта на калъфа като сложите хартия в него и го потопите за поне 3 минути. Имайте в предвид, че защитните уплътнения на устройството деградират с времето дори и при нормална употреба
Ако се сблъскате с проблеми като влага или намокряне на телефона следвайте тези стъпки за го спасите: незабавно изключете телефона си извадете го от калъфа му, ако има такъв, и незабавно го подсушете с мека неабразивна кърпа или памучен тампон. След това го разглобете като извадите батерията и SIM картата (ако модела го позволява) и го сложете с отворите за зареждане и слушалки надолу.  В никакъв случай не проверявайте веднага дали телефонът ви работи, защото така рискувате да предизвикате късо съединение. И не се опитвайте да ускорите процеса на подсушаване чрез външен източник на топлина, като например вентилатор или сешоар. Изчакайте устройството да изсъхне напълно преди да го заредите.
Кондензацията може да достигне и до камерата на телефона, което опрделено ще повлияе и на качеството на вашите снимки. В този случай използвайте микрофибърна кърпа за да забършете камерата. При риск от излагане на прах или влага е препоръчително всички изходи, отвори и букси на устройството да бъдат покрити или затворени, ако това е възможно. Занесете телефона за диагностика в оторизиран сервиз


3. Пясък в смартфона ви

За да избегнете проникването на пясък в портовете на телефона ви се погрижете те да бъдат добре защитени. Ако все пак в тях попадне пясък, изключете телефона преди да започнете да го почиствате. Най-добрият начин да почистите телефона си от пясък е със сгъстен въздух като повечето професионално сервизи предлагат услуга почистване на мобилно устройство.


4. Видимостта на екрана се превръща в проблем

Един от проблемите в летните месеци, когато слънцето грее силно, е че изображението на дисплея се ‚размива‘ или изобщо не се вижда. Увеличаването на яркоста на дисплея не е най-доброто решение, това само ще хаби повече и по-бързо батерията. Най-добре си вземете протектор с покритие, което елиминира отблясъците по дисплея с цел да блокират отразяването на UV лъчите и да премахнат дразнещите отблясъци по екрана.

При съмнение или симптом за повреда не се колебайте да се доверите на оторизиран сервиз Булграм.