25


30/07/2018

Новини от Булграм ЕООД

Булграм обслужи своя половин милионен клиент

Булграм обслужи своя половин милионен клиент

Уважаеми приятели и партньори

С огромно удоволствие Ви съобщаваме, че Булграм обслужи своя половин милионен клиент. На скромно тържество  на 27.07 в присъствието на управителя Жанет Чомакова и екипа на Булграм, мениджър клиентско обслужване Любомира Борисова връчи нов мобилен телефон като подарък на клиента. 

Своят път Булграм стартира обслужвайки един от мобилните оператори и брандовете Samsung, Sony и ZTE. Към днешна дата можем да се похвалим че ние сме най-големият оторизиран сервиз и като такъв ние обслужваме всички заинтересувани страни в жизнения цикъл на мобилното устройство – производители, търговци, мобилни оператори и крайни клиенти. 

Булграм е оторизиран серпвиз за 14 бранда като:

Ние сме единственият оторизиран сервиз за ремонт на смартфони и други мобилни устройства в България на брандове Nokia HMD, Xiaomi, Lenovo, Moto, HTC, Coolpad, CAT, Meizu, Azumi, Philips.  
Ние сме най-големият оторизиран сервиз за телефони и мобилни устройства на бранд Sony.
Ние сме вторият в страната сервиз с оторизация за продуктите на Apple.
Ние сме един от най-големите оторизирани сервизи в страната за телефони и други мобилни устройства на бранд Samsung.
Наши клиенти и партньри са както мобилните оператори A1, Vivacom, Telenor, така и големи вериги като Технополис, Техномаркет, Зора, Техмарт, Солитрон, Плесио, Ситител, Ардес и много други.

Да се докажем като най-добрият доставчик на комплексно обслужване в сферата на мобилните устройства в България е наша мисия, която  следваме упорито. Без Вас нашите клиенти, ние не бихме били това, което сме днес. Благодарим Ви за доверието и подкрепата, която ни оказвате през годините. Булграм ще продължава да се доказва като гарантира качеството и професионализма при осъществяването на предлаганите от нас услуги, защото за нас е важна вашата удовлетвореност.

От екипа на Булграм