25


06/08/2018

Новини от Булграм ЕООД

Как правилно да почистваме своя смартфон

Полезни съвети за правилно почистване на смаргфона

Телефоните са неизменна част от нашето ежедневие – използваме ги постоянно и навсякъде – от сутрин до вечер, докато се храним, докато пътуваме в градския транспорт, докато сме навън с приятели, при лекаря, във фитнеса, в банята, в училище или на работното място и къде ли още не. За това едва ли ще се изненадате от факта, че мобилните телефони са едно от най-мръсните неща, които докосваме в ежедневието си. Епидемиологът проф. Емили Мартин от университета в Мичигън споделя резултати от скорошно проучване, което установява, че по телефоните на гимназистите има 17 000 различни бактерии. Други научни изследвания разкриват, че мобилните телефони съдържат 10 пъти повече бактерии, отколкото седалката на тоалетната чиния. Ето и един любопитен факт - в един квадратен сантиметър площ, се съдържат близо 25 000 бактерии, стряскащо, нали?

За щастие лесно можем да избегнем тези микроби като редовно почистваме телефона си, а това може да бъде много лесно и бързо, стига да знаем как и спазвайки следните правила.

  Преди да започнете почистването е добре да знаете, точно какви материали ще ви трябват, така че то да бъде безопасно за вашият смартфон.
Фина и мека кърпа без власинки – най-добре микрофибърна. Не използвайте абразивни кърпи, хартиени кърпички, салфетки или други материали, които могат да надраскат дисплея на телефона ви. Ако нямате микрофибърна кърпа можете да намерите такава във всяка оптика.
Клечки за уши 
Дестилирана вода или преварена бутилирана вода
Изопропилов алкохол – ще откриете такъв в аптеките. В никакъв случай не използвайте спирт, мокри кърпички, почистващи препарати съдържащи разяждащи химикали или други домашни препарати и дезинфектанти. 
 

  Първата стъпка преди да започнете почистването на вашият телефон е да го изключите и да премахнете всякакви предпазни калъфи и/или протектори, които използвате за защита. Ако моделът на телефона го позволява махнете батерията, както и всякакъв вид карти – SIM и SD карти.

Почистване на чувствителните зони на телефона – камера, екран, touch screen 

За да почистите екрана/touch screen-а на телефона си използвайте микрофибърна кърпа. Освен, че няма да надраска дисплея, тя ще попие мазните петна от грим и излишния себум по кожата които са най-големият враг на дисплея след счупването и намокрянето. Почистването става с хоризонтални или вертикални движения, но само в едната посока. Не използвайте кръгови движение, защото това само ще размаже нечистотиите и петната. Някой модели телефони имат олеофобично покритие на дисплея, което го предпазва от мазни петна и следи, но с времето то  изтънява и също има нужда от механично почистване. При по-упорити петна, при които само микрофибърна кърпа не помага, може да използвате също: спрей за дигитални повърхности – имат специален състав, който почиства без да уврежда повърхностите; дестилирана вода (изключително внимателно и пестеливо) – почистването става като навлажните леко с вода част от микрофибърната кърпа, избършете внимателно дисплея и подсушите много добре със сухата част на микофибърната кърпа; изопропилов алкохол. Някои модели телефони са направени от стъкло отпред и отзад, затова почистването и на двете страни става по-един и същи начин.

Лещата на камерата на телефона има защитно покритие, което при използването на неподходящи препарати като спирт, алкохол или препарати за почистване на стъкла може да бъде увредено, дори премахнато. Неподходящата материя, с която почиствате камерата също може да увреди или премахне защитното покритие, ето защо избърсването в дрехите никак не е удачно. За почистването на камерата може да изпозвате суха клечка за уши и/или такава навлажнена с дестилирана вода. Почистването става с въртеливи движения по и срещу часовниковата стрелка. Ако камерата на телефона е замърсена с прах по-добре не експериментирайте и не се опитвайте да я почистите сами, а се доверет на оторизиран сервиз, който разполага с необходимата техника и специалисти.
За почистването на каквито и да било мръсотии по екрана и около него, както и на всички чувствителни части на телефона, не е нужно използването на сила. Напротив почистването трябва да става нежно и внимателно с леки движения. 

Почистване на корпуса на телефона

Почистването на корпуса става най-лесно с помощта на клечки за уши и изпропилов алкохол. В повечето случай корпусът е пластмасов и няма да срещнете трудности при неговото почистване, но все пак не натискайте силно, за да не повредите покритието на телефона. Ако по него има метални части или метална лента, използвайте само навлажнена клечка за уши, но не и изпропиловия алкохол.

Почистване на калъфа и протектора на телефона

Почистването на калъфа/кейса на телефона зависи от какъв материал е направен той. Ако използвате кожен калъф е най-добре да си купите препарат за почистване на кожа. Ако използвате обикновен спирт или алкохол има голяма вероятност да го повредите.  Ако пък вашият калъф/кейс е силиконов прости средства като малко сапун и вода ще свършат работа. След измивате подсушете с мека и суха кърпа. При почистването на силиконови калъфи/кейсове избягвайте да използвате материали с абразивен характер, четки с твърд косъм, остри предмети, които могат да пробият силикона, почистващи препарати съдържащи хлор.
 
С вече чист телефон няма да се тревожите за хилядите микроби поне до следващия път, когато се наложи да го почистиш. Ако искате да ползвате вашия телефон още дълго време грижете се добре за него, като не забравяте да го почиствате. И не забравяйте, че винаги е по-добре да се доверите на оторизиран сервиз и на специалисти за почистването на вашия телефон.