25


20/08/2018

Новини от Булграм ЕООД

Вирусите, които дебнат нашият смартфон

Какво трябва да знаем за вирусите и как да предпазим телефона си от тях

Нашите смартфони са едни малки „компютри“ и като такива те са изложени на заплаха от вируси и друг зловреден софтуер. Ежедневни дейности като сърфиране в интернет, сваляне на приложения, проверяване на имейла и дори прехвърлянето на данни чрез bluetooth могат да бъдат опасни за вашето мобилно устройство. Ето защо една от грижите, които трябва да полагате за него е тази срещу вируси. Те освен опасни за самото мобилно устройство крият риск за сигурността и неприкосновеността на личните ви данни, както и друга ценна информация като профили, пароли, контакти, снимки и др. За съжаление рядко знаем какво да правим ако в смартфона ни се е настанил опасен вирус.
 

Какво представлява зловреден софтуер и вирусите?

Понятието зловреден софтуер (малуер) се използва като обобщение за различни видове опасен софтуер или софтуерни програми, които имат за цел да повредят вашето устройство. Разнообразието от зловредни софтуери е доста голямо, като солидна част от тях са комбинация от два или повече вида. Някои от по-често срещаните видове са червеи, троянски кон, вирусите и други. Заразяването със зловреден софтуер може да стане по два начина. Първият начин е с намесата на потребителя – когато изтегли и/или стартира зловреден софтеур. Вторият начин е без знанието и намесата на потребителя.  За съжаление зловдрения софтуер има способността да се инсталира без знанието на потребителя, използвайки пропуски в сигурността на мобилното устройство, дефект или проблем в програмния код на дадена операционна система или програма. Признаци, по които може да разпознаете наличието на вирус или друг зловреден софтуер са: фалшивите известия на системата за сигурност, подвеждащи предупредителни съобщения, пренасочване в уеб браузъра, бързо изтощаване на батерията,  завишена сметка на телефона, засилен трафик на данни. Но в някой случаи зловредния софтуер може да остане неоткрит в продължение на месеци, а щетите които може да причини са кражба на лични данни, загуба на файлове и важна информация, изтриване на приложения и други. 
Като най-популярна платформа за мобилни устройства и таблети Android е малко по-отворена система, а оттам и вероятността за зараза с вирус или друг зловреден софтуер е по-голяма. На теория системата на Android е създадена така, че в нея не могат да съществуват вируси. Това означава, че вашето мобилно устройство не би могло да се зарази с вирус ако просто влезете в интернет или прочетете SMS, а трябва сами да сте направили нещо като това да инсталирате някакво приложение или пък като кликнете на зловреден линк. От своя страна iOS устройствата имат по-затворена система от Android, което ги прави по-трудни за проникването на зловреден софтуер. Това обаче не означава, че са застраховани, особено ако сте с по-стара версия на iOS или пък мобилното ви устройство е разкодирано.


Как да предпазите телефона си от вируси или друг зловреден софтуер?

За да не стигате до момента, в който се чудите как да премахнете от телефона си вирус или друг зловреден софтуер е най-добре да вземете превантивни мерки за защита на мобилното си устройство. На първо място избягвайте да сваляте каквито и да било приложение извън Google Play или други легитимни магазини за приложения. Най-добре е да изключите опцията за инсталиране на приложения извън Google Play store, като в Security settings изберете Unknown sources. Тук все пак трябва да отбележим, че макар и на теория Google Play store да изтрива и забранява всякакви приложения съдържащи вируси, този филтър не е съвършен и е възможно проникването на вируси чрез фалшиви версии на популярни приложения. По тази причина винаги проверявайте разработчика или фирмата, която е създала и редактира приложението. 
Друг начин да се предпазите от нежелани вируси е инсталирането на антивирусна програма. Изборът на такава е изцяло във вашите ръце, тъй като разнообразието е голямо, а информацията за тях е лесно достъпна в интернет пространството. Тук е важно да отбележим, че няма антивирусна програма, която да може да улови всички видове зловреден софтуер. Недостатък на тези прогрми е, че те изискват пълен достъп до всички данни на потребителя – точно това, което прави и зловредният софтуер. Друг недостатък на антивирусните програми е, че някой от тях работят във фонов режим, което се отразява на издръжливостта и живота на батерията. Преди активирането на такава програма ви препоръчваме да направите резервно копие на своите файлове.
Част от от услугите на Google play store е настройката скенер за вируси. Тази настройка е активна по подразбиране и позволява дадено прилрожение да бъде сканирано за вируси и друг зловреден софтуер преди самото инсталиране. Ако при сканирането се установи вирус или друг зловреден софтуер Android автоматично спира инсталирането на приложението.
Преди да свалите каквото и да било приложение проверете какви разрешения за достъп до вашите данни и файлове иска то. Ако изисква разрешенеие за достъп до информация, която е извън обхвата и функционалността на приложението, не рискувайте, а потърсете друго алтернативно приложение или програма. Подържайте софтуера на телефона си винаги актуализиран.
За да защитите данните си при използването на обществен Wi-Fi ви препоръчваме използването на VPN (Virtual Private Network (VPN) – частни виртуални мрежи, които криптират вашата информация и по този начин тя не може бъде видяна от всеки.


Какво да правите ако устройството ви е заразено със вирус или друг зловреден софтуер?

Ако притежаате iOS устройство за да премахнете какъвто и да било зловреден вирус първо трябва да възстановите фабричните настройки на телефона и след това да преинсталирате приложенията, които използвате от App Store. Ако вашето устройство използва Android имате две опции: първо да се опитате сами да отстраните зловредния софтуер с помощта на антивирусна програма. Обикновенно тези приложения са надежни и могат да се спранят с всеки вирус. Повечето производители разработват собствени мобилни версии на антивирусни програми. Имайте впредвид, че антивирусните програми не винаги могат да възстановят всички нанесени от зловредния софтуер щети. Ако антивирусната програма не помогне за премахването на зловредния софтуер от вашето устройство имате втора опция – да възстановите фабричните настройки. Преди да го направите обаче запишете файловете си (снимки, музика и др.) в друго устройство, най-добре в облак и извадете SD картата от телефона или таблета. 
Важно е след като отстраните зловредния софтуер да рестартирате устройството и да смените паролите на всичките си акаунти.