25


08/06/2016

Сервизна информация и съвети

Основни грижи за вашето мобилно устройство

Преди и след покупка

Основни грижи за вашето мобилно устройство 

Преди и при покупка

Обмислете Вашия избор преди да закупите и ползвате мобилното си устройство. Внимателно проучете какви са характеристиките (и известните проблеми ако има такива) на избраните от Вас модели и дали те отговарят на Вашите специфични потребности и изисквания. 

Важни съображения при избор на мобилно устройство са:

 • Избор на операционна система
 • Размер на екрана и неговите характеристики
 • Камера (предна и основна)
 • Процесор 
 • Памет/RAM
 • Вътрешна памет за съхранение на данни
 • Живот на батерията
 • Наличие на четец за пръстов отпечатък

В момента на закупуване или същия ден се уверете, че устройството включва, стартира нормално и всички основни функционалности работят нормално. При установени дефекти се върнете при търговеца и поискайте замяна като представите оригиналния платежен документ. 

Съхранение и защита

Съхранявайте телефона или таблета си на сухо и сигурно място, където е малко вероятно да бъде повреден по невнимание. Не оставяйте устройството близо до лесно запалими материали продължително време без надзор, за да избегнете риск от запалване поради отделената топлина.

Може да закупите калъф и протектор за дисплей, за да съхраните вашия телефон в добро състояние максимално дълго и да го предпазите от механични повреди при евентуално изпускане на земята. Не пренасяйте мобилни устройства в близост до кредитни карти или транспортни билети - това може да повлияе на информацията в магнитните ленти. По възможност дръжте устройството на растояние от електрически уреди като телевизори, радиоприемници и персонални компютри. 

Прегряване

Ако Вашето мобилно устройство прегрее, то ще ви покаже предупреждение на екрана и ще се изключи автоматично. Прегряването може да доведе до трайно увреждане на апарата. Дръжте устройството далеч от пряка слънчева светлина и помещения, в които температурите са високи. Използването на някои конкретни или голям брой софтуерни приложения едновременно също може да доведе до прегряване, без това непременно да се дължи на производствен дефект. Често прегряване може и да е признак, че е необходима смяна на батерията. 

Не се опитвайте бързо да охладите мобилно устройство като го сложите в хладилник или фризер.

Батерия

Освен слънцето, батерията може да е друга причина за прегряване на мобилното устройство. Използвайте само оригинални батерии, зарядни устройства и аксесоари на производителя, одобрени за използване с този определен модел на телефона. Използването на всякакви други типове аксесоари може да девалидира всякакви споразумения или гаранцията, която е в сила за устройството, и може да е опасно.

Не оставяйте батерията на горещи или студени места, тъй като това може да влоши качеството на работата й. За да запазите батерията в добро състояние я дръжте заредена на повече от 50%, пазете апарата от топлина (например на таблото на колата през лятото) и избягвайте безжичното зареждане. Въпреки че безжичните зарядни устройства са модерни и удобни, повечето индуктивни зарядни губят енергия, генерирайки топлина.

Не е препоръчително да чакате устройството да се разреди напълно. Кратките зареждания са по-добри, отколкото пълното изтощаване и презареждане от 0 на 100%. Най-удачно е да държите батерията заредена между 80 и 40 процента през цялото време. Не оставяйте устройството да се зарежда цяла нощ. Въпреки че повечето зарядни устройства ограничават зареждането след достигане на пълния капацитет, избягвайте да държите апарата си включен в мрежата дълго време.

Съхранете живота на батерията като:

 • Намалите яркостта на екрана
 • Скъсите остатъчното осветяване на дисплея
 • Не използвайте множество приложения едновременно
 • Ограничете автоматичните ъпдейти и нотификации 
 • Изключвайте Bluetooth, когато не го ползвате 
 • Изключвайте Wi-Fi мрежата, когато не е необходима
 • Ограничете употребата на GPS и локационни услуги
Действителният живот на батерията зависи от мрежовата конфигурация, настройките на продукта, схемите на използване, батерията и условията на средата. 

Предпазване от влага

Запознайте в детайли за степените на защита от влага на мобилните устройства. Пазете мобилното си устройство сухо. Телефоните, рекламирани като водоустойчиви, не са непременно водонепромокаеми. Ако апаратът ви е бил плътно до вас цял ден на плажа или е бил в джоба ви докато сте тренирали има вероятност дисплеят му да се "изпоти". Не пипайте телефон или таблет с мокри ръце докато се зарежда. Това може да доведе до късо съединение или друга сериозна повреда. Признак за възможен проблем е и влага по обектива на камерата. При евентуално силно овлажняване или изпускане във вода незабавно го извадете от калъфа му, ако има такъв, изключете го и, ако е възможно, извадете батерията и SIM картата. Подсушете устройството със суха неабразивна кърпичка или памучен тампон. Не се опитвайте да ускорите процеса на подсушаване чрез външен източник на топлина, като например фурна, микровълнова фурна или сешоар. 

Добро решение е да закупите водоустойчив калъф. Ако предадете устройство в гаранция за ремонт и ние установим излагане на влага или корозия по вътрешните му компоненти, това в почти всички случаи ще доведе до отпадане на гаранцията.

Почистване на устройството

За почистване на мобилно устройство най-добре е да ползвате мека кърпа без власинки като микрофибър например. Не използвайте хартиени кърпи или хартия, тъй като те могат да оставят драскотини по екрана. 

Не използвайте домакински препарати за почистване или други разяждащи химикали, или разтворители за почистване на вашия смартфон или таблет, и не впръсквайте течност директно върху екрана. 

Не отваряйте сами мобилното устройство, за да чистите основната платка или други ключови компоненти: това може да доведе до отпадане на гаранцията.

Нормална употреба и гаранционни условия

Ако мобилното устройство се рекламира като водо, прахо или удароустойчиво, не рискувайте повреда и отпадане на гаранцията като тествате устройството в домашни условия. Гаранцията на производителя покрива само дефекти възникнали при нормална ежедневна употреба, а не експериментални снимки под вода или пукнатини в дисплея следствие от удар и други подобни. 

Гаранцията на мобилно устройство, предадено за диагностика и ремонт, може да бъде отказана и премахната ако някое от следните условия е налице:

(а) Дефекти причинени от неправилна употреба, в това число: следи от механично въздействие, удар, изпускане, температурно въздействие, излагане на прах, течности, влага, храна, напитки, животни, насекоми, растения, предмети и други фактори извън допустимите граници за нормална употреба или използването на продукта по начин различен от описания в ръководството на потребителя. 

(b) Ремонт извършен от неоторизиран сервизен център или от неоторизирано лице. 

(с) Използването на продукта заедно с аксесоари или зарядни, които не са одобрени от производителя. 

(d) Дефект в резултат на допълнително инсталиран или нелицензиран софтуер или модификация на съществуващия такъв.

(е) Продукт, чийто уникален сериен номер (IMEI) е сменен, подправен или заличен.

(f) Други условия, включени в гаранцията на конкретния производител. 

При констатация на възможен дефект не разглобявайте апарата. Предайте го в оторизиран сервиз. Доверете Вашето устройство на професионалистите в сервиз Булграм.