25


20/07/2017

Сервизна информация и съвети

Водоустойчивост на мобилните устройства

Какво трябва да знаем?

Много смартфони, таблети и други мобилни устройства се рекламират като „водоустойчиви“ или със защита срещу прах и вода. Но какво означава това? Може ли да използваме тези устройства в дъжда, под душа, в басейна или на плажа? Всички ли устройства са с еднаква степен на защита? Как да се грижим за мобилното устройство?

IP рейтинг

Степента на защита на дадено устройство отговаря на технически стандарти, определени от Международната Електротехническа Комисия (International Electrotechnical Commission или IEC). Всеки стандарт се обозначава с конкретен код на защита: IP рейтинг (Ingress Protection Rating или International Protection Rating). Кодовете са система за класификация на степените на защита, предоставени от външните обвивки и изолация на електрическото оборудване. Примерни кодове са IPX5 и IP67.

Първата цифра в кода обозначава степента на защита срещу проникване на чужди твърди тела като пръсти, прах или песъчинки. Степента на защита варира от 0 до 6. 

Втората цифра в кода обозначава степента на защита срещу проникване на влага или течност. Степента на защита варира от 0 до 8. 

IP код с “X” на мястото на първата или втората цифра означава, че устройството не е било тествано срещу прах (първата цифра) или вода (втората цифра). Например, устройство с рейтинг IPX7 е с устойчивост срещу случайно потапяне във вода до 1 метър и до 30 минути, но не е било тествано срещу прах.

Степента на защита, определена от Международната Електротехническа Комисия, е както следва:

Защита срещу твърди тела

Устойчивост на прах

Защита срещу влага и течности

Устойчивост на влага

Степента на защита не е перманентно състояние: в процеса на нормална употреба и износване на устройството неговата устойчивост намалява с времето. Рейтинг IPX8 изисква изрично описание на специфичното ниво на защита от производителя. 

Типичният електрически контакт за употреба у дома/на закрито е с рейтинг IP22: защита срещу проникване на човешки пръсти и случайно капеща вода. Повечето мобилни устройства за постоянна употреба в ежедневието са с рейтинг над IP5X (устойчивост или пълна защита от прах).

Какво означава това?

Бъдете резервирани към общи и неясни рекламни послания за степента на защита и водоустойчивост на даден модел телефон или мобилно устройство. Информирайте се за точния код и степен на защита. Например, устройство с рейтинг IP67 е устойчиво на случайно потапяне във вода до 1 метър за до 30 минути, но не е устойчиво на водна струя под налягане в условия на душ кабина или водна струя от домакински кран в мивка.

Водоустойчиво устройство не означава водонепромокаемо устройство. Ако производителят никъде не е изрично упоменал, че телефонът е водонепромокаем,  предоставената защита и устойчивост на устройството не предполага да го излагате на влага и заливане с течности.

Повечето тестове за устойчивост се провеждат в чиста и/или статична вода в лабораторни условия. Телефоните и другите мобилни устройства не са устойчиви на солена (морска) вода или хлор и други химични съставки  в плувните басейни, освен ако това не е изрично упоменато от производителя. Това също така означава, че устройството не е устойчиво на други течности (газирани напитки, плодови сокове, алкохол и подобни) освен чиста вода.

Използването на устройство с IP рейтинг под душа не е препоръчително и продължителното му излагане на водна струя под налягане увеличава риска от повреда.

Ако изрично не е упоменато друго, повечето тестове са проведени в условия с температури между 15 и 35 градуса по Целзий. Употребата на устройството в места като сауни, парни бани и джакузита увеличава риска от повреда.

Съпътстващите аксесоари  и зарядни устройства не са със същата степен на защита като самото мобилно устройство.

При риск от излагане на прах или влага е препоръчително всички изходи, отвори и букси на устройството да бъдат покрити или затворени, ако това е възможно. 

Освен ако не е изрично упоменато от производителя, избягвайте натискането на бутони или активирането на друга функционалност докато устройството е под вода, за да избегнете проникването на вода и/или причиняването на повреда.

Изчакайте устройството да изсъхне напълно преди да го заредите.

Потърсете информация в упътването на потребителя или уебсайта на производителя преди да вземете телефон или друг тип мобилно устройство с вас под душа, в басейна или на плажа

По правило гаранционните условия на производителите на телефони и други мобилни устройства не покриват щети от проникване на влага в устройството или такива, възникнали в следствие от заливане на устройството с течност.

При щети или проблем с Вашето устройство не се колебайте да се свържете с нас.